Wat voegt een blog over niet-stemmers toe?

Internet - Blaise Alleyne - Flickr.com - CC-licentie

Op internet wemelt het van de blogs over politiek. Politicologen (StukRoodVlees, Monkey Cage), historici, politieke partijen en talloze opiniemakers proberen allemaal hun unieke geluid te laten klinken in het digitale debat dat wordt gestuurd door de algoritmes van Facebook, Google en Twitter. Wat gaat nietstemmer.nl hieraan toevoegen?

Allereerst: mediaberichtgeving over politiek gaat voornamelijk over politici en kiezers die zijn/hebben gekozen. Wat buiten beschouwing blijft is dat een steeds groter deel van het electoraat helemaal niet stemt en bij verkiezingen thuisblijft. Waarom eigenlijk? Komt dat door pure weerzin tegen de ‘elite’ of zijn er andere oorzaken aan te wijzen? Zijn er soms manieren waarop burgers – buiten de verkiezingen om – een nog veel grotere invloed kunnen uitoefenen op politiek?

Ten tweede: bloggen over niet-stemmers betekent lage opkomstpercentages problematiseren. Dat kan alleen wanneer je de opkomstcijfers bij verkiezingen verzamelt en up to date houdt. Dat ga ik ook doen. Niet alleen over Nederlandse waterschapsverkiezingen, maar over zoveel mogelijk landen die ik op nietstemmer.nl bespreek.

Ten derde: bloggen betekent fragmentarische informatie verzamelen. Al deze ‘brokken’ informatie wil ik voor langere journalistieke stukken te gebruiken. Met nietstemmer.nl hoop ik stemmers en niet-stemmers bij het schrijfproces betrekken om zo op nieuwe inzichten te stuiten.

Alvast veel leesplezier toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.