Onderzoek: wie is verantwoordelijk voor de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen?

Afbeelding van vraagtekens - Flickr.com, CC-licentie, Véronique Debord-Lazaro

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten doe ik een onderzoek naar de opkomstcampagne van gemeenteraden. Ik richt mij daarbij op de 43 grootste gemeenten in Nederland.

Bij lokale verkiezingen hebben probeert iedere partij zoveel mogelijk haar kiezers te mobiliseren. Maar wie is er verantwoordelijk voor de optelsom daarvan? Dat is één van de vragen waar ik een antwoord op wil.

Hieronder de vragen die ik aan de griffie van de gemeenteraden heb gesteld. De griffie ondersteunt de gemeenteraad bij de uitvoering van haar taken.

1. Investeert uw gemeente, ten opzichte van de verkiezingen in 2014, extra tijd/middelen in een opkomstbevorderende campagne?

2. Bij wie ligt in eerste instantie de verantwoordelijkheid voor de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen?

3. Vindt u het problematisch dat de campagne voor de gemeenteraad en het raadgevend referendum gelijktijdig plaatsvinden? Waarom wel/niet?

4. Wat voor activiteiten onderneemt uw gemeente om de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen te bevorderen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de organisatie van debatten of de ontwikkeling van een special website.

5. Hoe bepaalt uw gemeente welke middelen/strategie u inzet om de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen te bevorderen?

De uitkomsten van mijn onderzoek  kunnen jullie in februari natuurlijk hier lezen!

Afbeelding van Flickr.com, CC-licentie, Véronique Debord-Lazaro

Eén gedachte over “Onderzoek: wie is verantwoordelijk voor de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.