Kieswet hindert New Yorkers hun stem uit te brengen

Inwoners van New York zijn gewend om voor een heleboel dingen in de rij te staan: metropoortjes, koffie bij de Starbucks of de kassa in een winkel. Maar één wachtrij slaan zij liever over, namelijk die voor het stemlokaal. Van alle grote Amerikaanse steden heeft the city that never sleeps traditioneel het laagste opkomstpercentage bij verkiezingen. Waarom?

Het onderstaande filmpje van Vox laat heel overtuigend zien dat apathie van de kiezer niet per se de belangrijkste oorzaak van niet-stemgedrag is. In tegendeel. Door de kieswet moesten New Yorkers uiterlijk 9 oktober vorig jaar beslissen of zij bij de voorverkiezingen op een kandidaat van de Democraten of van de Republikeinen wilden stemmen. Anders konden zij niet stemmen bij de cruciale primary van 19 april, gewonnen door Donald Trump en Hillary Clinton.

Een goede kieswet helpt fraude tijdens verkiezingen te voorkomen. Maar een te goede kieswet hindert burgers in hun democratisch recht. Helaas zijn pogingen hier iets aan te veranderen tot nu toe mislukt.

Eén gedachte over “Kieswet hindert New Yorkers hun stem uit te brengen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.